Shoppen bij Primark: wel of niet doen?

Primark

Primark kent lovers en haters. De een zweert bij de jurkjes van slechts enkele euro’s, terwijl de ander vindt dat we ons moeten schamen dat we kleding kopen in een winkel die niet duidelijk is over waar, hoe en door wie deze gemaakt wordt. Wat zijn redenen om juist wel of niet bij Primark te gaan shoppen?

Wel naar Primark: het is goedkoop

Bijna geen vrouw die niet van shoppen houdt. En feit is: we willen graag veel! Met een beperkt budget moet je creatief zijn. En dan biedt Primark echt de ultieme oplossing. Je vindt in de damescollectie werkelijk alles waar je van droomt. En je hoeft niet eens te kiezen!

Wel naar Primark: de kleding is trendy

De mooiste shoes, tops en rokjes die rechtstreeks uit de damesbladen lijken te komen? Je vindt ze geheid bij Primark. En we komen weer terug bij het budget: geen probleem als een trend weer overwaait. Je hebt echt niet hoeven investeren in die ene crop top of die oversized boyfriend jeans. Hij kan zonder schuldgevoel in de kast blijven hangen. Misschien snel weer even richting de Primark om te kijken welke trends er nu al weer liggen?

Wel naar Primark: er is zoveel keuze

Alles onder een dak, dus niet van winkel naar winkel om je fashion fix te regelen, iets voor je baby te kopen en je huis te pimpen met nieuwe accessoires. Het kan allemaal bij deze ene winkel. Ook de boyfriend houd je even rustig, hij kan bij de mannenafdeling lekker kleding shoppen. Heb jij mooi qualitytime voor jezelf.

Niet naar Primark: het is er stervensdruk Heb jij bij een middagje shopping therapy ook wat rust nodig?

Nou, dan streep Primark maar van je lijstje. Het is er bijna altijd stervensdruk. Mensen krioelen door elkaar heen, graaien in bakken en smijten alles weer net zo snel terug als ze het gepakt hebben. En ze lopen elkaar steeds in de weg, zijn niet terughoudend in het uiten van hun irritaties en zo nu en dan zijn er zelfs opstootjes. Nog maar niet gesproken over de vele kinderwagens, ontzettend irritant! En dan heb je net alles gevonden wat je leuk vindt: wacht ook nog de rij van de kassa. En die kun je echt niet ff overslaan helaas… Woensdagmiddag en het weekend zijn echt no-go tijdstippen voor de Primark als je allergisch bent voor mensenmassa’s. Of überhaupt al in een slecht humeur was.

Niet naar Primark: kinderarbeid, slechte lonen en arbeidsomstandigheden?

Niemand heeft het keiharde bewijs, maar Primark zelf heeft ook het tegendeel nog nooit hard bewezen of transparantie geboden in het productieproces. En als je zelf even helder nadenkt kan je ook bedenken dat een t-shirt van enkele euro’s nooit op een eerlijke manier gemaakt kan zijn. Degene die het voor jou zo mooi in elkaar heeft gezet, krijgt er in elk geval geen eerlijke beloning voor. Vraag je af: kan jij je dan wel goed voelen in zo’n kledingstuk? En ben je dan eigenlijk niet mede verantwoordelijk voor het in stand houden van de duistere facetten van de modeindustrie? Overweeg of je niet liever investeert in een kledingstuk waarvan je wel weet hoe het tot stand is gekomen.

Conclusie: is Primark iets voor jou?

Genoeg voors en tegens om in overweging te nemen of jij je dameskleding, jurkjes en home accessoires juist wel of liever niet bij Primark wil gaan kopen.